Halloween er en spændende højtid, der efterhånden har gjort sit store indtog i Danmark, hvor flere og flere butikker tager denne efterårshøjtid til sig. I den forbindelse ser man mange reklamer for varer og servicer, der knytter sig til Halloween.
Disse reklamer er formentlig opbygget efter AIDA-modellen, og i denne artikel, som der linkes til, kan du læse mere om den model. Men brug også tiden i denne artikel til at lære forskellige Halloween-traditioner at kende.
Hvilke traditioner knytter sig til Halloween?
Halloween er en festlig begivenhed, der fejres den 31. oktober hvert år. Selvom Halloween ikke har en lang tradition i Danmark, er der stadig nogle forskellige traditioner og aktiviteter, der er blevet populære i løbet af årene. En af de mest kendte traditioner er at klæde sig ud i uhyggelige kostumer.
En anden populær tradition er at udhule græskar og lave lygter af dem, kendt som “jack-o’-lanterns”. Græskarret udhules, og der skæres et uhyggeligt ansigt i det. Inde i græskarret placeres et lys, hvilket skaber en uhyggelig og stemningsfuld effekt om aftenen.
Trick-or-treating er også blevet mere udbredt i Danmark. Børn klædt ud i kostumer går fra dør til dør og siger “slik eller ballade”. De voksne kan også bruge højtiden til at blive derhjemme og hygge sig. Her kan produkter fra SHERO eventuelt komme ind i billedet.
Hvad kommer Halloween af?
Oprindelsen for Halloween kan spores tilbage til en gammel keltisk festival, kaldet Samhain. Samhain blev fejret i det gamle Irland og markerede afslutningen på sommeren og begyndelsen på vinteren.
Det blev troet, at på denne aften blev sløret mellem den fysiske verden og åndernes verden tyndt, hvilket gjorde det muligt for ånder og spøgelser at vandre frit blandt mennesker. For at beskytte sig mod de onde ånder klædte folk sig ud i uhyggelige kostumer og tændte bål for at skræmme dem væk.
Da kristendommen spredte sig til Irland, blev Samhain assimileret med den kristne helligdag Allehelgensdag, som fejres den 1. november. Aftenen før Allehelgensdag blev kendt som All Hallows’ Eve, som senere blev til Halloween. Halloween blev introduceret i USA af irske immigranter i det 19. århundrede.
Hvordan ser fremtiden for Halloween ud?
Fremtidsudsigten for Halloween i Danmark ser ud til at være positiv. Selvom Halloween traditionelt set ikke har været en stor festlighed i Danmark, er det blevet mere og mere populært de seneste år.
Mange danskere har taget traditionen til sig og fejrer nu Halloween med udklædning, uhyggelige dekorationer og trick-or-treat. Især børnefamilier og unge voksne ser ud til at omfavne denne festlige begivenhed.
Der er også en stigende tendens til, at butikker og supermarkeder tilbyder et bredt udvalg af Halloween-tema produkter og dekorationer.